Coroana Reginei Maria, transportată la Iași sub protecția Jandarmeriei. Cât costă această piesă extrem de valoroasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coroana reginei Maria a ajuns la Iași, unde va fi expusă la Muzeul Regina Maria. Mascații Jandarmeriei au asigurat paza coroanei care valorează 25 de milioane de euro.

Coroana Reginei Maria, transportată la Iași sub protecția Jandarmeriei
Coroana Reginei Maria, transportată la Iași sub protecția Jandarmeriei

Coroana Reginei Maria a României, capodoperă din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, a fost transportată la Iași sub protecția Jandarmeriei Române. Coroana  va fi expusă timp de o lună, la Iași, în cadrul expoziției „Maria a României, Regină și artistă”, deschisă la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași.

În cadrul expoziției „Maria a României, Regină și artistă” vor putea fi admirate piese cu o valoare excepțională ce au aparținut suveranei. Concret, în perioada 8 mai – 8 august, la parterul Palatului Braunstein din Iași vor fi expuse mantia și coroana reginei Maria, alături de jurnale și alte obiecte personale. Coroana Reginei va fi singurul exponat care va rămâne doar o lună în cadrul expoziției.

Un simbol al Unirii și al României Mari

Coroana Reginei Maria a fost comandată celebrei Case de orfevrieri francezi Falize Frères din Paris, după proiectul pictorului Costin Petrescu, publicat în revista „România Nouă” din 4 august 1921. Proiectul însoţit de toate detaliile documentare, cât şi aurul românesc din care s-a lucrat coroana au fost duse Casei Falize de colonelul Drosso de la Palatul Regal.

Conceptul scenografic, designul costumelor cortegiului istoric, a baldachinului, mantiilor regale, a sceptrului Regelui Ferdinand și a coroanei Reginei Maria aparţin lui Costin Petrescu (1872-1954), cunoscut pictor, arhitect, profesor și director din 1899 al Școlii de Belle Arte din București.

Sarcina pictorului în privința proiectării coroanei reginei nu a fost nici pe departe una ușoară, indicațiile acesteia fiind cât se poate de neobișnuite: „Nu vreau să am ceva modern, cum ar putea avea oricare altă regină. A mea (coroana) să fie pe de-a întregul medievală”.

Rezultatul acestei cereri imperative a fost o coroană fleuronată, închisă, cu baza elipsoidală, construită după forma capului reginei, dolicocran (Maria a avut, atât la Alba Iulia, cât și la București o apariție triumfală, cu un concept teatral studiat, iar forma coroanei trebuia să îi permită purtarea ei pe tot parcursul evenimentelor).

Coroana suveranei României Întregite  FOTO Eduard Anton/Asociația Artis
Coroana suveranei României Întregite FOTO Eduard Anton/Asociația Artis

Coroana Reginei Maria este considerată una dintre cele mai frumoase bijuterii din Europa secolului XX, fiind purtată de regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia, din 1922, moment prin care se marca, simbolic, Marea Unire din 1918.

În anul 2008, când a fost expusă la noi în ţară, la Suceava, coroana reginei Maria a fost asigurată ca piesă de tezaur la valoarea de 25 milioane de euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite